24 Ocak 2015 Cumartesi

Aşure Tarifi

Aşure Tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı dövme buğday
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı nohut
50 gr.kuş üzümü
50 gr.izmir üzümü
2-3 adet kuru incir
1 çay bardağı dut pekmezi
4-5 adet kuru kayısı
Yarım portakal kabuğu
Yarım ayva
7-8 adet karanfil
 1 adet elma
Bir çay kaşığı tuz (tepeli olmasın,silmeden biraz fazla olsun)
Damak tadınıza göre şeker 
Üzeri için Gerekli Malzemeler
Susam, Nar
Fındık(file), Ceviz
Hindistan cevizi 
Hazırlanışı ve Yapılışı
Evlerin bereketi kabul edilen aşure ayında olduğumuza göre zamanı bitmeden hemen evlerimizde aşure kaynatalım bence:)En az 7 malzemeden oluşan aşure için malzemenizi isterseniz çoğaltabilirsiniz. Aşuremiz için öncelikle akşamdan ıslanması için koyduğumuz fasulye ve nohutumuzu sabah suyunu süzerek düdüklü tencerede ayrı ayrı haşlıyoruz. Bir elmanın üzerine karanfilleri batırıp aşuremizin içine atıyoruz. Üzerine bir karışa yakın çıkacak kadar su ekliyoruz ve kaynamaya başladıktan sonra kefini alıp,ağzını kapatıyoruz. En az bir buçuk  saat altı kısık olarak pişiriyoruz. Ardından buğdayın iyice açılmasını bekliyoruz. Yoksa suyu özlü olmaz. Üzümlerimizi ve kayısılarımızı tencereye alıp üzerine sıcak su koyuyoruz ve 5 dakika kadar kaynatıyoruz. Bu sayede kirli suyunu verecek ve aşureyi mat bir renge dönüştürmeyecektir. İncirlerimizi de aşuremizi karartmasın diye haşlamadan önce sütte bekletiyoruz. Bundan sonraki aşamada aşuremiz sık sık karıştırmamız gerekiyor. Aksi halde hemencecik dip tutacaktır. Üzümlerimizi, kayısımız ve incirlerimiz tencereye, portakal kabuklarıyla beraber ekleyip, beş dakika daha pişiriyoruz. Şimdi küçük doğradığınız ayvamızı ekliyoruz. Bir çay bardağı kadar pekmezimizi ve şekeri bu esnada ilave ediyoruz. Şekeri azar azar katın. Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın. 5 dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra aşuremizin altını kapatıyoruz. İster sıcak ister soğuk, dilediğimiz gibi süsleyip servis yapıyoruz. İşte bukadarrrr:)ALLAH KABUL ETSİN..?
Sponsorlu Bağlantılar

0 yorum:

Yorum Gönder